Ve středu 17. 12. jsme na naší škole zorganizovali první ochutnávku jídla. Jak jsme k tomu došli? Společně! :)
S žáky 9. tříd jsme se v rámci předmětu RV celý listopad věnovali otázce Zdraví. Pohovořili jsme o různých oblastech, které se zdravím úzce souvisejí. Jedním z hlavních témat bylo právě jídlo, které nás inspirovalo natolik, že jsme se s panem ředitelem a jídelnou domluvili na nápadu, připravit pro žáky několik zdravých pokrmů. S paní Stanovskou a panem Čermákem jsme sestavili menu ze surovin, které jsou jednak snadno dostupné, jednak se dají koupit za rozumnou cenu a navíc jsou tak jednoduché, že si je i málo zdatný kuchtík dokáže doma připravit sám. Zkrátka bylo naším cílem žákům ukázat, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky! A věřte, dá se!
Tak se plán stal 17. 12. skutečností.
Degustace se zúčastnilo celkem 46 žáků z 9. tříd.
Sešli jsme se v naší školní jídelně, kde proběhla krátká přednáška o potravinách, které byly použity pro přípravu pokrmů a nechybělo ani několik informací od pana kuchaře k tomu, jak jednotlivá jídla připravoval a na co si dát při vaření pozor.
Poté následovala samotná ochutnávka přichystaných pokrmů.
A jaké bylo menu?
Předkrm: Jednohubka s mozzarellou, rajčetem a bazalkou.
Polévka: Smetanová z loupaných rajčat a červené čočky, dochucená parmezánem a ozdobená bazalkou.
Hlavní chod: Pohankové rizoto se zeleninou a strouhaným sýrem.
Dezert: Jáhlová kaše na sladko s meruňkami.
Po ochutnávce následovala diskuse, kdy měli žáci možnost se k jednotlivým pokrmům vyjádřit a ptát se na vše, co je zajímalo. Názory a nápady, které byly vysloveny, mě velmi mile překvapily. Za všechny uvedu např. myšlenku, že by bylo fajn mít jeden týden v měsíci tematicky zaměřený na kuchyň určité země, tedy např. Italský týden.
Na úplný závěr žáci vyplňovali anonymní dotazník.
Pro zajímavost: Ze 46 zúčastněných, jich „pouze“ 12 odpovědělo, že jim akce nic nedala a nebavilo je to. A to pro mě osobně znamená malé vítězství a cítím radost z toho, že téměř tři čtvrtiny žáků má zájem naslouchat a spolupracovat, což je skvělé!
Mé velké poděkování patří panu řediteli za jeho prvotní nápad, školní jídelně za realizaci a spolupráci a té větší polovině žáků za inspiraci do budoucna.
PS: Protože i negativní ohlas je druhem inspirace, děkuji i těm žákům, kterým se první degustace nezamlouvala :).
Mgr. Jana Doubková